skpvitez

proglasbanner

Brojač posjeta stranice

860137
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
141
198
797
11796
12757
860137

Visitors Counter

Djelovanje sindikata

Smjernice Sindikata kriminalističke policije koje se odnose na preustroj kriminalističke policije

Poštovano članstvo SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

obavještavamo Vas kako smo se obratili ministru kao voditelju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova povodom nove reorganizacije našeg ministarstva koje se kako izgleda planira implementirati na mala vrata u izuzetno kratkom vremenskom roku, nažalost s nejasnim ciljevima i dvojbenim pozadinskim motivima koji se, bojimo se, skrivaju iza "floskule" o nastojanju izgradnje efikasnijeg policijskog sustava.

Dakle, nije nužno „biti policajac“ da bi svi oni na koje se reorganizacija odnosi shvatili da je kostur reorganizacije već složen i da neko novo mišljenje neće imati previše utjecaja na njegove eventualne izmjene. Bez obzira na ovaj trajno ponavljajući izostanak osnovnih elemenata suradnje, istim strpljenjem i željom za boljitkom kojim članovi ovog Sindikata godinama rade posao kriminalističke policije, unatoč svim poniženjima i nepravdama kojima su za to nagrađeni kroz sve dosadašnje reorganizacije, ovaj Sindikat još jednom želi ukazati na vrlo skupe probleme u radu, na što smo od svog osnutka raznim rotacijama rukovodstva MUP-a dostavljali konstruktivno mišljenje glede preustroja kriminalističke policije, pa čak i cjelovitu shemu preustroja kriminalističke policije koja je bila produkt višemjesečnog rada naše radne skupine koju su činili volonteri koji su nesebično i samopožrtvovno odradili ovaj zahtjevan posao u svoje slobodno vrijeme.

Dopis sa svim smjernicama koja bi trebale pratiti preustroj kriminalističke policije možete pronaći u prilogu ove objave.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

INSTRUMENTALIZACIJA INSTITUTA ISTRAŽNOG ZATVORA ?!

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,

ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja obzirom da ne raspolažemo potpunim informacijama o provedenom kriminalističkom istraživanju osim onih objavljenih u medijima, bez namjere za opravdavanjem policijskih službenika koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u predmetnom slučaju, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu položaja i ovlasti u službi te očekujemo primjerenu kaznu.

Međutim želimo ukazati na očitu diskriminaciju u predmetnom slučaju glede određivanja istražnog zatvora, vjerojatno uzrokovanu aktualnim vanjskim utjecajima i pritiscima kako na pravosuđe tako i na rukovodstvo MUP-a, a čije žrtve su u ovom slučaju bili policijski službenici jer očito je da su i u ovom slučaju pravosudni i policijski rukovodni sustav pod pritiskom javnosti i aktualnom politikantstvu podlegli trenutnoj globalnoj antipolicijskoj atmosferi, rekli bismo histeriji, pa izgleda da smo svi sada označeni kao dobrodošli društevno-politički trofejni primjerci podobni za prezentiranje „strogosti i pravde“.

Stoga u priloženom dopisu naslovljenom na rukovodstvo MUP-a, Ministarstvo pravosuđa, DORH i Vrhovni sud postavljamo opravdano pitanje o zakonskoj utemeljenosti određivanja mjere istražnog zatvora u predmetnom slučaju za oba policijska službenika Policijske uprave karlovačke, a koji dopisu cijelini možete pročitati u prilogu ove objave ?!

LINK NA DOPIS

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

POZIV SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NOVOIMENOVANOJ GLAVNOJ DRŽAVNOJ ODVJETNICI ZA UNAPREĐENJEM ODNOSA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA I POLICIJE

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

prije svega zbog izuzetne društvene važnosti sinergije državnog odvjetništva i kriminalističke policije za efikasnost otkrivanja i procesuiranju zločina, Sindikat kriminalističke policije odlučio se obratiti novoimenovanoj glavnoj državnoj odvjetnici te joj čestitati na imenovanju i ujedno je pozvati da kao jedan od prioriteta u svojem mandatu odredi upravo unapređenje odnosa državnog odvjetništva i policije kroz izgradnju ravnopravnog partnerskog odnosa temeljenog na obostranom poštovanju i uvažavanju mišljenja, pošto je razvidno da još uvijek postoje otvoreni problemi. Dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske predstavlja jedan od glavnih temelja funkcioniranja Republike Hrvatske kao pravne države, za koju vjerujemo svi želimo da se temelji na vladavini zakona, prava i pravde, a funkcioniranje čije vlasti bi trebalo nadzirati neovisno pravosuđe, stoga će Sindikat kriminalističke policije, kao strukovni sindikat, podupirati sva nastojanja novoimenovane glavne državne odvjetnice na putu ka snažnom, profesionalnom i neovisnom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Problem nenamjenskog korištenja službene elektroničke pošte i elektroničke platforme za razmjenu/kolanje službenih dokumenata (eGOP-a)?!

Poštovani članovi SKP-a , kolegice i kolege,

Sindikat kriminalističke policije redovito upozorava rukovodstvo MUP-a na diskriminaciju i onemogućavanje rada sindikatima koji djeluju u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, na način da se sindikatima suprotno čl. 98. st 1. (Članak 98.(1) Čelnik državnog tijela dužan je, bez naknade, osigurati za rad Sindikata najmanje sljedeće uvjete:– slobodu sindikalnog izvješćivanja i podjelu tiska) onemogućava distribucija informacija članstvu putem službene elektroničke pošte, što i dalje predstavlja veliku prepreku u našem radu.

Obzirom na takav izrazito restriktivni stav poslodavca prema korištenju službenih komunikacijskih kanala od strane sindikata, neshvatljivo nam je, netransparentno i time neprihvatljivo da se istovremeno službena elektronička platforma (integrirani sustav za elektroničko poslovanje) za kolanje službenih dokumenata u elektroničkom obliku (eGOP - eGovernment Operations Platform) Ministarstva unutarnjih poslova koristi za komercijalne svrhe, pa je tako primjerice putem eGOP-a policijskim službenicima dostavljena ponuda poduzeća “GALKO” d.o.o. sa sjedištem u B. Radića 43, 42231 Mali Bukovec, pod urudžbenim brojem P/1678778 o obavijesti za web prodaju te popustom za sve djelatnike MUP-a u iznosu od 20 % i kodom za popust S-2020.

Link na naš dopis

U Vašoj službi

SKP

25. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE "BLJESAK"

bljesak

Poštovane kolegice i kolege, poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije,

danas na dvadeset petu obljetnicu Vojno redarstvene akcije Bljesak kojom je prekinuta
okupacija i uspostavljen državno – pravni poredak Republike Hrvatske na području zapadne Slavonije, u
prvom redu sa tugom i ponosom se prisjećamo svih poginulih, umrlih i ranjenih hrvatskih branitelja koji
su u temelje hrvatske slobode i hrvatske državnosti ugradili najvrjednije što su imali, svoje živote i svoje
zdravlje.

Posebno smo ponosni na doprinos kojeg su u Vojno redarstvenoj operaciji Bljesak dali pripadnici
hrvatske policije koji su na visokoj razini profesionalnosti aktivno sudjelovali u vojnim operacijama i
nakon toga u uspostavi zakonodavno pravnog poretka na oslobođenom području.

Gradeći budućnost na žrtvi svih hrvatskih branitelja mi smo dužni u svome svakodnevnom poslu i
obavljanju teške ali časne policijske dužnosti, u obavljanju svih zadaća pristupati jednako kao što smo to
kao hrvatska policija činili u vrijeme Domovinskog rata, braneći sve hrvatske građane i hrvatsku državu
od svih vrsta ugroza.
Svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima neka dobri Bog podari pokoj vječni i neka im je laka
hrvatska zemlja koju su natopili svojom krvlju da bi mi sada i sva buduća pokoljenja imali samostalnu i
suverenu jedinu nam domovinu Hrvatsku.

U VAŠOJ SLUŽBI

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA 2020

medjunarodni praznik radaPoštovane kolegice i kolege policajci, poštovani državni službenici i namještenici MUP-a RH, poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije

u ovim izazovnim i složenim vremenima pandemije bolesti COVID -19, razarajućeg zemljotresa na području Zagreba i prijeteće ekonomske krize, želimo Vam uputiti čestitku povodom Međunarodnog praznika rada, u kojoj Vam čestitamo na profesionalizmu, solidarnosti i požrtvovnosti koju ste pokazali u ovoj krizi obnašajući svoju dužnost i služeći građanima R. Hrvatske izloženi na prvoj liniji obrane.

Ovom prilikom želimo naglasiti kako je svima nama, ali i građanima, današnji praznik prilika da se podsjetimo na specifičnost i jedinstvenu zavodljivost našeg policijskog poziva koja se najbolje oslikava u služenju drugima kroz svakodnevni rad i dužnosti koje nas nerijetko vode u smjeru odakle dolazi ugroza i opasnost.

Stoga Vas pozivamo da budete ponosni na naš rad i policijski poziv, a ujedno da zadržite i širite optimizam, pozitivan stav i što je najvažnije SOLIDARNOST.

U VAŠOJ SLUŽBI

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Sindikat kriminalističke policije predlaže dodatne zaštitne mjere za policijske službenike i neovlastene djelatnike ministarstva u suzbijanju bolesti COVID-19

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,


predsjedništvo Sindikata kriminalističke policije upozoreno je od svojih članova, ali i drugih policijskih službenika o problemima održavanja socijalne distance prilikom obavljanja redovnih radnih zadaća. Naravno, u ovom trenutku ne žalimo politizirati niti zahtijevati nemoguće, no ipak smo stava da je i nužno i moguće uspostaviti i osigurati određene minimume zaštite policijskih službenika kao i svih neovladtenih djelatnika naseg ministarstva, te da se po tom pitanju uvijek može više učiniti, posebice pošto je trenutno izgledno kako ćemo određene mjere zaštite morati provoditi i možebitno duže vremensko razdoblje.

S tim u vezi smo se obratili ministru s prijedlozima novih zaštitnih mjera za policijske službenike i druge neovlastene djelatnike ministarstva, koji dopis u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

U Vašoj službi

SKP

KRIZNA SITUACIJA IZAZVANA EPIDEMIJOM BOLESTI COVID-19 I ZEMLJOTRESIMA NA ŠIREM PODRUČJU GRADA ZAGREBA I MARIJE BISTRICE

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege

Obzirom na tijek krizna situacije izazvana epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS CoV-2 („Koronavirus“) i zemljotresima na širem području Grada Zagreba i Marije Bistrice, Sindikat kriminalističke policije mjerodavnima u našem ministarstvu je dostavio prijedlog za mogući dodatni angažman policijskih službenika koji u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

COVID-19 - PRIJEDLOZI ZAŠTITNIH MJERA ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE

Poštovane kolegice i kolege,

u prilogu objave nalazi se dopis sa prijedlozima zaštitnih mjera za policijske službenike kojim Sindikat kriminalističke policije želi doprinijeti naporima svih nadležnih službi u borbi protiv širenja epidemije virusa COVID -19 ali i efikasnom funkcioniranja svih UJ MUP-a obzirom na specifične okolnosti u kojima se nalazimo..

Link na naš dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Sindikat kriminalisticke policije zahtjeva ostavku Glavnog drzavnog odvjetnika

Postovani clanovi SKPa kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,
 
SKP se obratio predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog sabora,
 kao strukovni sindikat (udruga građana), potaknut medijskim objavama i izjavama u kojima se navodi, navodna pripadnost Glavnog državnog odvjetnika RH dvjema udrugama, za koje se isto tako navodi kako se radi o udrugama dvojbene svrhe osnivanja. 
Napominjemo kako je jedan od  glavnih ciljeva Sindikata kriminalističke policije zaštita neovisnosti i profesionalnosti kriminalističke policije, što je i isključiv motiv naše reakcije u ovom slučaju. Naime, kao što Vam je poznato  kriminalistička policija djeluje u službi građane Republike Hrvatske u nedjeljivoj sinergiji s državnim odvjetništvom u borbi protiv svih oblika kriminaliteta. 
Isto tako želimo biti jasni, kako na nikoji način ne želimo zadirati u osobne motive i ljudska prava i  slobode, kao niti negirati dosadašnji profesionalni rezultat aktualnog Glavnog državnog odvjetnika, međutim uvažavajući i visoko cijeneći dužnost Glavnog državnog odvjetnika koju obnaša, gospodin Dražen Jelenić, moramo iskazati zabrinutost i mišljenje kako je pripadnost visokih državnih dužnosnika i službenika udrugama suspektnih, nejasnih i netransparentnih ciljeva, u najmanju ruku etički i moralno neodgovorna pa stoga i nedopustiva. 
Stoga ukoliko se medijski  napisi kao i izjave pokažu vjerodostojnima, tražimo  da se razmotri pokretanje mehanizma za smjenu Glavnog državnog odvjetnika g. Dražena Jelenića.  
 
 
Na kraju, obzirom da se radi i o opasnom presedanu, nikako ne treba iskljuciti potrebu da sve nadležne sigurnosne institucije, u okviru svojih ovlasti, izvrše sigurnosne provjere za sve državne dužnosnike i visokopozicionirane državne službenike kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve neželjene situacije koje bacaju sjenu na odgovorne državne funkcije.  
 
 
U vasoj sluzbi
 
Sindikat kriminalisticke policije

Osvrt SKP-a na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresiranajavnosti,

na 15. sjednici Hrvatskog sabora doneseni su između ostalih zakona i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, koji su objavljeni u Narodnim novinama broj 126/19. Odredbe spomenutih zakona stupile su na snagu 01. siječnja 2020. godine. Iako smo u Više navrata, u najboljoj namjeri, nudili našu pomoć, Sindikat kriminalističke policije nije bio uključen u rad stručnih, mješovitih radnih skupina koje su radile na izmjenama i dopunama spomenutih zakona, a koje se ustvari inicirane obvezom implementacije Direktive 2016/1919/EU o pravnoj pomoći za osumnjičenike i okrivljenike u kaznenom postupku i za tražene osobe u postupku na temelju europskog uhidbenog

Opširnije...

OPASNO IGNORIRANJE ORGANIZIRANOG KRIMINALITETA I KRIMINALITETA DROGA - OSVRT SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NA NEGATIVNE SIGURNOSNE TRENDOVE U RH I NJIHOVU ESKALACIJU U GRADU SPLITU

Sindikat kriminalističke policije od svog osnutka 2014. godine uporno i kontinuirano upozorava na višegodišnje ignoriranje rukovoditelja na suzbijanju kaznenih djela organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga kao njegovog sastavnog dijela. Zastupajući stavove kriminalističke struke u interesu građana, pokušavao je brojnim "garniturama" rukovoditelja MUP-a ukazati na uočene sigurnosne probleme, koji proizlaze iz aktualnih prijetnji te evolucije kriminaliteta kao što su to terorizam, migrantska kriza, visokotehnološki kriminalitet te posebice organizirani kriminalitet kojim dominira kriminalitet droga kao trenutno najdinamičniji, najrašireniji, najprofitiniji i najagresivniji oblik kriminaliteta uz koji u pravilu dolaze i brojni sekundarni oblici kriminaliteta uključujući ubojstva i kaznena djela s elementima nasilja.

Opširnije...

ZANEMARIVANJE KAZNENO PRAVNE ZAŠTITE POLICIJSkIH SLUŽBENIKA ?1?

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

https://www.hina.hr/vijest/10243917

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila sporazum sa nekima od policijskih sindikata o visini dodataka i dinamici isplate dodataka u osnovnoj plaći za policijske službenike, kojim bi se policijskim službenicima sa srednjom stručnom spremom od 1. prosinca 2019. g. dodatak u osnovnoj plaći povećao za 3 % , nakon čega bi po modelu 3+2+1 od 1. siječnja 2020. g. ukupna visina dodatka bila 6,11 %. Za ostale policijske službenike dodatak od 3 % uveo bi se od 1.9.2020. godine po istom modelu.

Podsjećamo kako je Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u Ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: MUP) nezadovoljna dosadašnjim načinom zastupanja prava policijskih službenika od strane reprezentativnih sindikata u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH) i konstantnim ignoriranjem drugih nereprezentativnih sindikata u državnoj službi koji djeluju u MUP-u od strane ministra i njegovih suradnika zatražila hitan prijem kod premijera RH i razgovor vezan za sve probleme s kojima se susreću policijski službenici, od onih materijalnih prava koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi pa do drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika. Iako na inicijativu Koordinacije policijskih sindikata, osim izjave premijera u medijima, nismo još dobili formalni odgovor (još uvijek ga očekujemo), pozdravljamo odluku Vlade i načelno zacrtani smjer.

Međutim, na žalost isključivo iz onoga što nam je dostupno kroz medije, pošto nismo obaviješteni o sadržaju sporazuma, nismo iščitali kako je u sporazumu spomenut problem kazneno pravne zaštite policijskih službenika kojeg je Koordinacije Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika uz povećanje plaća posebno istaknula. Na žalost sve navedno i dalje pokazuje kako niti MUP kao poslodavac, ali što je još žalosnije i policijski sindikati koji su imali privilegiju sjediti za stolom i pregovarati sa Vladom RH o sporazumu, ignoriranjem ovog problema (sekundarne važnosti je ignoriranje nas kao sugovornika) šalju svim policijskim službenicima koji u ovom trenutku provode policijske poslove i ovlasti diljem RH kao i cjelokupnoj policijskoj struci omalovažavajuću poruku nebrige i nerazumijevanja.

Nemojmo dozvoliti da nas se potkupi vraćanjem oduzetih materijalnih prava po cijenu zaštite policajaca na prvoj liniji postupanja. Sindikat kriminalističke policije će i dalje ustrajano, bilo samostalno ili i u koordinaciji sa svim partnerima na sindikalnoj sceni koji razmišlaju isto kaomi, bez kompromisa i glasno se zalagati za rješavanje gorućeg pitanja KAZNENO PRAVNE ZAŠTITE POLICAJACA koji nije ništa manje važna od POVEĆANJA PLAĆE.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

U SKLOPU SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE UTEMELJEN SINDIKALNI OGRANAK RIJEKA

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, zainteresirana javnosti,

zadovoljstvo nam je priopćiti, kako je temeljem inicijative članstva policijskih službenika i djelatnika zaposlenih u Sjedištu MUP-a RH (UJ sa sjedištem u Rijeci), PU primorsko-goranskoj, PU istarskoj, PU ličko-senjskoj, PU karlovačkoj te pripadajućim im policijskim postajama, dana 12.12.2019. godine s početkom u 14,00 sati u službenim prostorijama PU primorsko-goranske u Rijeci održana osnivačka skupština drugog Sindikalnog ogranka SKP-a, SO SKP-a Rijeka. Skupštinom su predsjedali predsjednika SKP-a, Tomislav Štambuk i zamjenik predsjednika SKP-a, Damir Papić te član suda časti SKP-a, Marko Žibret dok je član SKP-a Vedran Kordić bio uz predsjednika i zamjenika predsjednika SKP-a član izborne komisije. Nakon prezentacije dosadašnjeg rada Sindikata kriminalističke policije, skupština je nakon provedenih tajnih izbora rezultirala donošenjem dviju odluka o izboru Tomislava Kristića za predsjednika SKP SO Rijeka i Mirjane Magdić za zamjenicu predsjednika SKP SO Rijeka.

Koristimo priliku da čestitamo i poželimo uspješan rad novoizabranim obnašateljima funkcija u Sindikatu kriminalističke policije, te da izrazimo posebno zadovoljstvo što je SKP u riječkom ogranku okupio vrsne i iskusne kriminalističke službenike, koji će biti sigurni smo biti garancija i vrijedan podstrek svima nama u daljnjem radu za i borbi za zacrtane ciljeve SKP-a.

KONTAKT PODACI

TOMISLAV KRISTIĆ, predsjednik sindikalnog ogranka, tel. 099 2195260

MIRJANA MAGDIĆ, zamjenica predsjednika sindikalnog ogranka, tel. 098 1855091

IMG-20191212-WA0036_1.jpg

U vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

NAKARADNI PRIJEDLOG IZMJENE PRAVILNIKA O NAČINU I UVJETIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZA GRAĐANSKO ODIJELO

Poštovani kolegice i kolege,

dana 15.11.2019. godine Sindikat kriminalističke policije poslao je pod brojem SKP-I-02-11/2019 prijedlog za izmjenama i dopunama Uredbe o izgledu odora policijskih službenika MUP-a koja je u svojim trenutno važećim odredbama diskriminirajuća prema kriminalističkoj policiji. Na žalost i navedeni konstruktivni, nužni i realni prijedlog SKP-a, kao i mnogi dosada, naišao je na zid šutnje i ignoriranja.

Ono što nas je zabrinulo i razočaralo više od samog ignoriranja je navodna najava novog još više diskriminirajućeg prijedloga izmjene Pravilnika o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava policijskih službenika za građansko odijelu (u daljnjem tekstu Pravilnik) o čemu su nas izvijestili naši članovi, zbog čega se ponovno obraćamo minsitru, a koji dopis u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

Link na naš dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SKP SE PRIKLJUČIO KOORDINACIJI POLICIJSKIH SINDIKATA U TRAŽENJU PRIJEMA KOD PREMIJERA

Poštovani članovi SKP, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

ponajviše ponukani višegodišnjim ignoriranjem poslodavca prema većini prijedloga SKP -a za rješenje gorućih problema koje terete rad kriminalističke policije i policije u cijelini , predsjedništvo Sindikata kriminalističke policije odlučilo se pridružiti koordinaciji "diskriminiranih" policijskih sindikata, te uputilo prijedlog za prijem kod premijera, kojim bi se prekinula sindikalna cenzura, te konačno pokrenulo riješavanje glavnih problema policijske struke, počevši od podplaćenosti policajca i izostanku kazneno pravne zaštite policajca.

Kriminalistička policija i policija u cjelini imaju privilegiju da prije svega služe i odgovorni su građanima RH i ta služba što se tiče našeg sindikata je ultimativna i neupitna. Prosvjedi, štrajk i druge sindikalne akcije predviđene zakonom, su najradikalnije aktivnosti sindikata koje slijede na samom kraju procesa ukoliko se ne nađe riješenje za uspostavu/obnovu međusobog dijaloga poslodavca i sindikata, ali iste ne smiju nikako utjecati na osijećaj sigurnosti hrvatskog građanina. Želimo JASNO naglasiti kako podržavamo ovu incijativu svjesni opasnosti da se ista kroz aktualni kontekst događanja na široj sindikalnoj sceni pokuša izpolitizirati, protiv čega ćemo se svim snagama boriti te unaprijed otklanjamo takve imputacije.

Napominjemo i podsjećamo Vas kako cjelokupna inicijativa koordinacije policijskih sindikata, kao i sam zajednički nastup policijskih sindikata različitih profila, bez Vaše podrške i razumijevanja nema perspektivu. Sindikat kriminalističke policije će se i dalje kao što je to činio od svog osnutka, zalagati za ujedinjvanje sindikalne policijske scene bez iznimke.

Link na zajednički dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

PODRŠKA ŠTRAJKU PROSVJETNIH RADNIKA

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti ,
 
iako svjesni da ćemo iznošenjem našeg stava u vezi štrajka prosvjetnih radnika teško izbjeći dnevno politički kontekst, ozbiljnost i važnost aktualnih događanja traži  stav i rekaciju svih društvenih aktera pa i Sindikata kriminalističke policije kao odgovorne i profesionalne strukovne institucije. Podrškom prosvjetarima nikako ne želimo negirati ili umanjivati postojanje istovjetnih problema u našem dvorištu, ali ovim kratkim proglasom prioritetno se želimo pozvati na zaboravljenu i prostituiranu SOLIDARNOST koju ovom prilikom iskreno želimo izraziti. Obrazovanje je temelj i ishodišna točka izgradnje i razvoja svih segmenata zdravog društva, od čega nije izuzeta niti POLICIJA. Uvjerenja smo da učitelji, profesori, prosvjetni radnici štrajkom kao legitimnim sredstvom sa svim specifičnostima njihove struke a to je prenošenja znanja, daju važnu LEKCIJU hrvatskom društvu - kako se boriti za  pravedno normirano i civilizirano društvo suprotstavljeno trenutnoj vladavini nakaradno normiranih društevnih "vrednota". 
 
Nama preostaje da zajedno sa brojnim policijskim sidnikatima tek savladamo gradivo JEDINSTVA koje je nužan preduvijet za provođenje zakonom previđenih akcija uključujući i štrajk.   
 
U Vašoj službi 
 
Sindikat kriminalističke policije  
 
 

ODORA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

u odredbama važeće Uredbe o izgledu odora policijskih službenika u glavi pod brojem 3.11. DIJELOVI POLICIJSKE ODORE KOJE ZADUŽUJU POLICIJSKI SLUŽBENICI KOJI OBAVLJAJU POSLOVE KRIMINALISTIČKE POLICIJE I CENTRA ZA FORENZIČNA ISPITIVANJA, ISTRAŽIVANJA I VJEŠTAČENJA »IVAN VUČETIĆ« , a koja se između ostalih odnose i na kriminalističku policiju:

- nejasno je predviđena mogućnost zaduženja svečane odore za policijske službenike kriminalističke policije, odnonso da li su predviđeni dijelovi svečane odore koji ukazuju na pripadnost kriminalističkoj policiji,

-nije predviđeno zaduženje svih nužnih operativnih dijelova odore dizajniranih primjereno (kvalitetom i izgledom) poslovima kriminalističke policije,

-nije predviđeno da se na dijelovima odore namijenjenim policijskim službenicima kriminalističke policije nalazi natpis „KRIMINALISTIČKA POLICIJA“ odnosno grb kriminalističke policije ili natpis pojedine UJ unutar kriminalističke policije (izuzev prsluka PNUSKOK-a).

Obzirom na navedeno, jasno je kako postoji diskriminacija, odnosno zanemarenost roda kriminalističke policije u važećoj Uredbi, kao i neprimjerena nabacanost i površnost odredbi članka 29. i 30., a koja uzrokuje i objektivne probleme i ugroze u svakodnevnom poslu i postupanju policijskog službenika kriminalističke policije, te slabu vidljivost identiteta kriminalističke policije, stoga predlažemo da se hitno pristupi nadopuni ove uredbe kojom bi se jasno predvidjelo da policijski službenik kriminalističke policije obzirom na svoje radno mjesto može zadužiti:

- SVEČANU ODORU KRIMINALISTIČKE POLICIJE (NOVU) ILI SVEČANU ODORU S DJELOVIMA ODORE KOJI UKAZUJU NA PRIPADNOST KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI,

- OPERATIVNI KOMPLET KRIMINALISTIČKE POLICIJE,

- RADNI KOMPLET KRIMINALISTIČKE POLICIJE.

Držimo da bi se ovim malim, ali značajnim izmjenama doprinijelo vraćanju digniteta, izgubljenog osjećaja pripadnosti i toliko potrebne prepoznatljivosti i identiteta kriminalističke policije, odnosno ustrojstvenih jedinica unutar kriminalističke policije, a što je najvažnije bitno bi doprinijela povećanju sigurnosti prilikom postupanja policijskih službenika kriminalističke policije.

Link na naš dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Sindikat kriminalističke policije zahtjeva ukidanje stare Uredbe o policijskim zvanjima, te traži donošenje nove u kojoj ne bi trebalo biti mjesta za polaganje ispita za policijska zvanja

Poštovani članovi SKP-a, cijenjene kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

lošoj slici hrvatske policije kako izvana tako i iznutra, najviše je doprinijelo višegodišnje netransparentno kadroviranje kojem je jedan od glavnih kriterija i dalje podobnost i poslušnost, a ne stručnost i profesionalnost. Štetne posljedice imaju svoj trenutni aspekt vidljiv svakodnevno kroz razne događaje koji u javnosti stvaraju negativnu percepciju policije u cjelini i dugoročan aspekt koji se ogleda u trajnom narušavanju sustava. Upravo kao jedan od važnih alata kojim se na žalost nastavlja graditi ovakav „nakaradni“ karijeristički policijski sustav umjesto onog karijernog za kojeg se od početka zalažemo, važeća je Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja. Obzirom na brojne nedostatke navedene uredbe ista je izuzetno pogodna za zlouporabu poslodavca, koja zlouporaba, zahvaljujući istoj „ostaje“ u zoni zakonitosti. Stoga Sindikat kriminalističke policije, bez ikakve zadrške zahtjeva da se bez odgode, pristupi ukidanju sporne Uredbe te izradi nove koja će osigurati transparentno karijerno napredovanje sukladno pravilima policijske struke.

Link na naš dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke Policije

PROTEST FRANCUSKIH POLICAJACA

Poštovane kolegice i kolege,

ne možemo ne podržati akciju kolega u Francuskoj iz koje i mi kao predstavnici djela hrvatske policije možemo puno naučiti.

JEDINSTVENI, SOLIDARNI, BROJNI i DOSTOJANSTVENI.

Bravo za francuske kolege.

Sindikat kriminaističke policije

https://www.euronews.com/2019/10/02/thousands-of-french-police-protest-for-better-working-conditions-and-answer-to-high-suicid